Waarom jouw kat zich geen zorgen maakt
ontstressen in zorgelijke tijden

Om de video’s onderaan de pagina te kunnen zien en/of vele 100den andere oefeningen en uitleg meld je dan GRATIS aan.
We bieden ook een compleet ontspanningsprogramma. Zie hier.

Natuurlijk zijn het zorgelijke tijden, en niemand weet nog waar het naartoe gaat. En ook worden we niet allen even hard getroffen. En terwijl ik op de bank zit na te denken over deze zaken en mijn eigen pech, zie ik onze kat op z’n favoriete stoel in z’n favoriete pose. Languit gestrekt. Hij maakt zich nergens zorgen over. Waarom zou hij; hij heeft z’n eten, de kachel werkt nog en wij zijn vaker thuis. Gezellig.

In feite is dat precies wat je nodig hebt, (gezond) voedsel, een warm huis en voldoende contact met mensen die om jou geven. Veel meer heb je toch niet nodig, feitelijk? Als mensen kunnen we dit nog uitbreiden met een goed boek en leuke (netflix) programma’s. of spelletjes.

Stress in hoofd geeft stress in lichaam
Toch is de kans aanzienlijk dat jij je, net als ikzelf, wat meer zorgen maakt. Dat zich een ‘unheimisch’ gevoel van je meester maakt, dat zorgt voor onrust. Je gaat nog wat vaker op de nieuws-apps kijken, discussieert meer in WhatsApp-groepen, blijft langer op en gaat wat slechter eten. Je slaapt wat onrustiger. Je hoofd vindt geen rust. En dat speelt zich af naast of in wisselwerking met een rommeliger gezins- of werkleven. Dát zet je lichaam op scherp.

En toch vind ik dat ik meer op mijn kat zou moeten lijken. Met al die afgezegde activiteiten is er juist meer tijd voor rust, een boek, desnoods een beetje verveling. En wandelen, veel wandelen. Maar hoe krijg ik mijn hoofd wat stiller?

Minder hoofd, meer lichaam
Het antwoord op die vraag wist ik eigenlijk al. Ik weet dat een onrustig brein zorgt voor een onrustig lichaam. Dat mijn spieren dan meer gespannen zijn en mijn ademhaling sneller en oppervlakkiger. Dus om mijn brein rustiger te krijgen moet ik mij niet direct op m’n brein richten (door te praten of te lezen over stress en allerhande problemen, en al helemaal niet door het nieuws te volgen) maar op mijn lichaam. Het lichaam reageert op de buitenwereld door mijn brein als intermediair. Als ik nu eens alle aandacht besteed aan mijn lichaam zelf, in plaats van op het nieuws, dan snijdt het mes aan twee kanten. Er komt minder stressprikkel binnen én ik kan door die aandacht mijn spieren (en ademhaling etc) tot meer rust brengen.

Er zijn veel manieren om meer aandacht aan je lijf te besteden. Dat kan met oefeningen, beweging, dans, massages (alleen nu even niet), de sauna (ook nu even niet) of meditaties. Ook met aandacht (gezond!) koken en eten hoort daar wat mij betreft bij.

Loslaten van negatieve gedachtes en gevoelens
Áls je met bovengenoemde activiteiten meer aandacht aan je lijf gaat besteden kun je natuurlijk nog steeds ‘onderbroken’ worden door hinderlijke gedachtes. Mensen zijn heel goed in doemdenken (de een wat meer dan de ander). Maar waar we in negatieve zin fysiek gevoelig kunnen zijn voor negatieve gedachtes kunnen we dat ook positief zijn voor positieve gedachtes. Fantaseren bijvoorbeeld is een hele mooie activiteit – in je hoofd kun je zijn wie je wilt en alles beleven wat je wenst. Het is daarvoor wel zaak om de negatieve zaken los te laten.

De meeste negatieve doemgedachtes zijn trouwens niet eens waar. Of het is heel onzeker. Dus waar maak je je nu druk om. En laat negatieve gebeurtenissen uit het verleden het heden niet teveel bepalen. Laat staan negatieve verwachtingen. Wie kan de toekomst voorspellen? En als er al actuele negatieve zaken zijn ga dan na óf je daar wel invloed op hebt. En áls je er wel wat invloed op hebt, heeft het dan ook zin om daar midden in de nacht aan te denken? Laat los. Nu niet.

Oefenen in zelfwaardering
Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik heb ook goed nieuws. Het loslaten van gedachtes en vervangen door positief, fantasievol of gewoon neutraal te zijn kun je oefenen. Door dit regelmatig te doen wordt je er handig in; net als bij jongleren,  een dansstijl of skiën.  En terwijl je oefent ontspannen je spieren al en wordt je adem rustiger, tegelijk met een heleboel andere processen in lijf en brein.

Bij dat oefenen hoort dat je aardig bent voor jezelf. Dat noemt men zelfcompassie. Neem jezelf niet te serieus als het om negativiteit gaat. Die neiging tot angst en negatieve gedachtes is slechts een evolutionaire erfenis. Met de zekerheid van (gezond) voedsel, een warm huis en aandacht van en voor anderen ben je voorzien in je basisbehoeftes en zou je andere zaken moeten kunnen loslaten. Al is het maar voor even, maar dat helpt al.

Jip Driehuizen

 

Voorbeelden van lichaamsgerichte ontspanningsoefeningen

  • De ultieme oefening die zich richt op ‘loslaten’ staat al heel lang onder die naam op deze site (hier – denk eraan, eerst inloggen).. 30 minuten aandacht voor lichaamsdelen en het loslaten daarvan, samen met het laten gaan van gevoelens en gedachtes
  • Ook al lang op deze site de klassieke ‘progressieve relaxatie’gericht op het ontspannen van spiergroepen; dit door deze eerst te ervaren, aan te spannen en dan los te laten.. Spiergroep voor spiergroep. Deze oefening heb ik als spierontspanning met muziek en spierontspanning zonder muziek (25 min). Van deze vorm van ‘body-awareness’ heb ik ook een kortere versie (10 min) staan. Ook deze oefening is korter en richt zich alleen op de schouders.
  • Een hele korte oefening in lichaamsaandacht
  • Wil je de aandacht vooral richten op de adem dan is deze oefening een goed begin. Hier een pagina vol ademoefeningen en uitleg

Toelichting spierontspanningOefeningen die beroep doen op de fantasie of het voorstellingsvermogen

Oefeningen om de mindset te veranderen (ook met gebruik van lichaam)
Als angst ook een grote rol speelt bij jouw spanningen, dan heb ik daarvoor een paar video’s met oefeningen of methodes op de site staan:

Mindfulness, dé methode die zich richt op mentale rust
Mindfulness is dé methode gebleken om, met gebruik van aandacht voor het lijf, onrustige en zelfs depressieve gedachtes te lijf te gaan. Er staan veel mindfulness-oefeningen op deze site. Op dit moment werk ik aan een gestructureerde online cursus. Hier meer info, en hier de openingspagina met eerste lesjes en oefening. De training is nog in ontwikkeling en daarom gratis.

succes