Evenwicht en stabiliteit als basis

Schrijf je gratis in

‘Balans’ kun je op verschillende manieren interpreteren. Voor een betere balans tussen in- en ontspanning kun je dit beter lezen.
Hier gaat het om balans in de betekenis van evenwicht en in de betekenis van fysieke stabiliteit

Evenwicht
Mensen die minder bewegen gaan ook iets inleveren op hun evenwichtsgevoel. En dat gebeurt zeker bij het ouder worden. Evenwicht is iets wat je goed kunt trainen; zoals we kunnen zien bij koorddansers. Op de site staan vele balansoefeningen van zeer actief tot yoga-achtig. Voor 70-plussers hebben we zelfs een valpreventieprogramma.

Doe om te beginnen eens deze balanstest.


Stabiliteit
Fysieke stabiliteit speelt vooral een rol in de wervelkolom. Het is de bedoeling dat bij(krachtige) bewegingen, of bij een houding die je lang moet voelhouden de wervels zo goed mogelijk op hun plek blijven zitten; in de juiste stand. We spreken ook wel over ‘core-stabilty’. Hiervoor zijn veel spieren verantwoordelijk en deze kun je  trainen.

We hebben programma’s voor de houding of specifiek voor de rompbalans.
Overigens kan instabiliteit ook voorkomen in andere gewrichten. Schouderstabiliteit komt bijvoorbeeld vaak voor; ook dit kan samenhangen met de houding. Bij stabiliteit gaat het dus om interne balans van het lichaam: lichaamsdelen t.o.v. elkaar.

Toelichtingsfilm op ‘core stability’ (rugstabiliteit)

Over de houding (1) houdingstypes

Over de houding (2); de wervelkolom en vormveranderingen