Stijfheid bestrijden

Schrijf je gratis in

Stijfheid is een aanleg, het gevolg van leeftijd en (vooral) het gevolg van eenzijdig gebruik van de spier. Gelukkig is deze stijfheid goed te bestrijden al zal je er wel een paar keer per week aandacht aan moeten besteden.

Rekoefeningen hebben we staan in een eigen categorie, verdeeld naar lichaamsgebied.

Je kunt ook dit algemene programma volgen, waarbij de meeste belangrijke spiergroepen aan de orde komen.

Om een spier (en omringende bindweefsel) wat soepeler te krijgen is een goede doorbloeding nodig en langzame rekkingen: stretching. Voor het slapen kan stretching erg prettig zijn. Als je langzaam rekt ontspannen de spieren ook beter en lig je lekkerder in bed.

Kijk  naar deze introfilm over stretching


Rekken kan ook een bijdrage leveren aan het minder worden van klachten in rug, schouders, benen enzovoort. Met het rekken stimuleer je de doorbloeding (samen met rustig bewegen) en prikkel je de Triggerpoint, die daardoor minder pijnlijk kunnen worden.

 Gewrichten kunnen -op den duur- echt verstijven, daar is geen kruid tegenop gewassen. Dit proces kun je sterk vertragen. Overigens geven door leeftijd verstijfde gewrichten minder klachten als verstijfde spieren. Dus als je als ‘oudere’ meer pijnen krijgt komt dat vaak niet door ‘de ouderdom’, maar doordat je niet soepel genoeg meer bent (door minder bewegen en rekken).

Beenspierlengte-test

Paar testen van een orthopeed gespecialiseerd in houding

.