Ontspannen kun je leren

Schrijf je gratis in

Er zitten veel aspecten aan ontspannen. Iedereen heeft behoefte aan ontspannen in de vorm van slaap. Echter is het niet zo dat je van slaap totaal zult ontspannen. Het is eerder zo dat je van goed ontspannen beter gaat slapen.

Ontspannen doe je als afwisseling op spanning of inspanning. De boog kan niet altijd gespannen staan. Misschien is Netflix kijken voor jou voldoende, maar als er sprake is van overspanning dan is er meer nodig. Het doen van ontspanningsoefeningen kan goed helpen om een diepere fysieke en/of mentale ontspanning te bereiken. Dit merk je dan aan een rustigere ademhaling, betere slaap, minder piekeren, minder spanning in je spieren, minder gejaagdheid, minder snel geëmotioneerd enzovoort. Het mechanisme van spanning en ontspanning raakt je in al je eigenschappen. Ben je echter in meer of minder mate overspannen, dan zal je het volledig ontspannen echt weer moeten leren. Dat vraagt oefening en geduld.

Op de site vind je veel ontspanningsoefeningen om aan extra ontspanning en betere rust te werken. Er zijn oefeningen gericht op de adem, op de spieren, op je lichaamsgevoel en op je ‘mind’. Met dit laatste bedoelen we het oefenen van meer rust in je hoofd door meditaties, visualisaties en afleidingsoefeningen.

Soms is het juist lekker om rustig te bewegen als vorm van ontspanning. Yoga en Tai-chi zijn daar goede voorbeelden van. Maar je kunt natuurlijk ook rustig gaan wandelen in een mooie, natuurlijke omgeving.

Video over Hartslag-coherentie (ademhaling en hartslag)