Autogene Training of zelfhypnose

Programmaduur
34 minuten, 10 seconden.

Autogene training volgens Schultz

Autogene training is een krachtige manier om tot diepere lichamelijke en geestelijke ontspanning te komen. door het bewust herhalen van ontspannings-suggesties in je hoofd veranderd de toestand van het lichaamdeel dat bij de suggestie betrokken is. Via hersenscans is ook verandering (rustiger worden) in de hersens gesignaleerd. Bekijk eerst de instructiefilm hieronder. Doe daarna de kortere, eerste oefening een paar keer (op verschillende dagen) Vervolgens een paar keer iedere dag de tweede oefening. Op den duur heb je dan genoeg aan de derde oefening. Helpt bij ongewenste (spannings)klachten die zich lichamelijk uiten, doordat je een positiever gevoel krijgt aangereikt..

Zelfhypnoseonderzoek naar Autogene Training

Autogene training is een vorm van zelf-hypnose en staat zo voor zelf-controle en onafhankelijkheid. Dit in tegenstelling tot heterohypnose (de hypnose door een ander).

Uniek voor autogene training is dat de cliënt gevraagd wordt ‘formules’ subvocaal te herhalen en een betekenisvol beeld te vinden bij die formule. Je moet het dus in jezelf opzeggen; op een gegeven moment is er dus geen begeleidende stem meer. Verder is er een verschil met bijvoorbeeld hypnose of progressieve relaxatie (spierontspanning) omdat men een specifiek effect van elke afzonderlijke formule verwacht. Onderzoeken laten inderdaad zien dat het in verbeelding richten van de aandacht op een fysiologische respons deze respons inderdaad daadwerkelijk uitlokt.

Autogene training is bewezen hulp te bieden bij:

  • slaapklachten (vooral inslapen)
  • vermoeidheidsklachten
  • hyperventilatie
  • angststoornis

Conditioneren
Het effect zit in de herhaling. Als je de bovengenoemde opbouw volgt zal hete je steeds beter af gaan. In feite zou je de training op den duur kunnen doen zonder begeleiding; geheel zelfstandig de 6 formules uitspreken, eindigende met de ‘bezwering’: ‘ik ben kalm, volkomen kalm’.

In dit programma volgende de films elkaar op.Beter is om de oefeningen één voor één te oefenen. Je kunt dus ook naar een oefening door op de link hieronder de klikken

Eerste fase: inleidende versie

Tweede fase: complete versie

Derde fase: verkorte versie 

Hierbij is een richtlijn: één week dagelijks de eerste fase, daarna twee weken (bijna) dagelijks de 2e fase, daarna 2 weken om de dag, daarna kun je overgaan op de 3e fase (en dit regelmatig blijven doen).

Hier nog een korte blog over Autogene Training  En hieronder mijn intoduktievideo

 

Benodigdheden

Een stille ruimte en een lekker plek om te zitten of te liggen.

Instructiefilm(s)

262059994