Autogene Training of zelfhypnose van Schultz

Autogene Training of zelfhypnose werd in de jaren 20 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Duitse psychiater Johannes Heinrich Schultz. Het is, samen met de Progressieve Relaxatie die in dezelfde periode ontwikkeld werd, een van de bekendste ontspanningsoefeningen.

Schultz merkte op dat mensen die onder hypnose worden gebracht vaak gevoelens van zwaarte en warmte ervaren.Hij was ervan overtuigd dat die gevoelens niet door de hynotiseur ‘van buiten’ worden opgewekt, maar door de persoon zelf. Zijn streven was om mensen de mogelijkheid te geven om dit zelfstandig doen, dus zonder therapeut of hypnotiseur. Hij noemde de training dan ook een vorm van zelf-hypnose. Het woord autogeen betekent zoiets als ‘zelf generen’ of ‘zelf opwekken’.

De Methode

Autogene training kan zowel zittend als liggend gedaan worden, maar de voorkeur gaat uit naar een liggende houding. In deze houding kan het lichaam het meest worden ontspannen. Tijdens de training concentreer je je op verschillende sensaties in je lichaam, en herhaal je voor jezelf een vaste formule. Aanvankelijk worden al deze sensaties afzonderlijk geoefend. Uiteindelijk kunnen ze worden gecombineerd.

De eerste formule gaat over zwaarte, eerst in één arm tegelijk, en vervolgens in beide armen samen. Daarna de benen, één voor één en dan tegelijk. De tweede formule gaat op een vergelijkbare manier over warmte.De volgende formules gaan over het hart, de adem, de zonnevlecht en het hoofd. Iedere formule wordt zes keer herhaald gevolgd door één keer de formule “Ik ben heel stil.” Na al deze fomules geoefend te hebben kunnen ze worden gecombineerd. De volledige oefening komt er dan zo uit te zien:

  • “Armen en benen zijn zwaar” 6x + “Ik ben heel stil” 1x
  • “Armen en benen zijn aangenaam warm” 6x + “Ik ben heel stil” 1x
  • “Het hart slaat kalm en regelmatig” 6x + “Ik ben heel stil” 1x
  • “Het ademt mij” 6x + “Ik ben heel stil” 1x
  • “Zonnestralen stromen rustig en warm”  6x + “Ik ben heel stil” 1x
  • “Het voorhoofd is koel” 6x + “Ik ben heel stil” 1x

Iedere oefening wordt op dezelfde manier in vier stappen afgesloten: Vuisten maken, armen buigen, dieper ademen, ogen openen.

Oefeningen voor autogene training vind je onder ontspanning en zijn samengevoegd binnen dit programma.

zelfhypnose