Het Nieuwe Bewegen of Ontspanning 3.0
Nu dankzij ontwikkelingen in de informatietechnologie we minder afhankelijk worden van de plaats waar, en het tijdstip waarop we dingen ondernemen, is het tijd om onze beweging en ontspanning daaraan aan te passen. De noodzaak om te bewegen en te ontspannen is natuurlijk niet minder, maar dreigt wel een sluitpost in de dagbesteding te worden.
Waarom bewegen?
Werken met de computer, de iPad of de smartphone heeft een stuk meer dynamiek gebracht op en buiten de werkvloer, met uitdagende mogelijkheden. De spieren merken daar echter weinig van. Dat wil zeggen: er gaan wel signalen naar de spieren toe (verhoogde spanning, meer hormonen voor de verbranding), maar echte actie komt er meestal niet van. Gevolg: de spanning in de spieren gaat zeer doen en de energie wordt opgeslagen als vet (vooral in de buik). Geest en lichaam werken nu eenmaal als één geheel. Actie in het hoofd geeft actie in het lijf en daar moet je dan wel wat mee doen.
Thuis werken geeft echter mogelijkheden om ook thuis te bewegen, zelfs meer dan op een kantoor. In beide gevallen is even stevig bewegen zinvol.
Verhoog je productiviteit
Ah, ik hoor u al denken, thuis bewegen is niet cool en gaat ten koste van mijn productiviteit. Niets is echter minder waar. Driekwart van de mensen die lekker bewegen tussendoor geven aan dat ze hierdoor productiever zijn. En dat is niet alleen omdat de kans op verzuim/uitval kleiner wordt, maar ook doordat de concentratie toeneemt en vermoeidheid én chagrijn verminderen.
Het positieve verband tussen bewegen, stemming en concentratie is meermalen aangetoond . En dan heb ik het nog niet eens over de voordelen voor houding, gewicht, uithoudingsvermogen etc. Maar die wist u al; zie anders dit knappe filmpje.
Dagelijks een half tot heel uur en dat half uur hoeft niet perse achter elkaar… What are you waiting for?
Wat, hoe, hoe vaak?
Wat je zou kunnen doen aan bewegen en ontspannen, wanneer en hoe vaak hangt af van wat je doelstellingen. Een aantal voorbeelden:
- Ik wil minder piekeren: piekeren is meestal niet productief. Doe eens een meditatiecursus (‘mindfullness’ heet dat tegenwoordig); leer gedachte-neutraal te zijn en je eigen negatieve gedachtepatronen te doorbreken. Deze oefeningen kun je altijd en overal doen. Door te bewegen op muziek ga je ook minder piekeren; het ritme activeert andere gebieden in je hersens. Zij bijvoorbeeld dit programma
- Ik wil minder spierspanning (in hoofd en schouders): sta minimaal ieder uur een keertje op om onder meer de rug te strekken, de schouders te draaien en het hoofd opzij te buigen. Let hierbij op een rustige, diepe ademhaling Zie bijvoorbeeld dit programma
- Ik wil dat m’n houding verbeterd: als je merkt dat je houding verslechterd (is), doe dan iedere 2 a 3 uur een actieve oefening, zoals opdrukken (tegen de muur), de rug uitstrekken op de grond of een Pilates/Yoga-oefening Zie ook dit programma bij ingezakte houding
- Ik wil op tijd stress afbouwen om een burnout te voorkomen: sluit de dag af met een tevreden gevoel, ook als je je deadline/target niet hebt gehaald. En stop dan met werken; zeker 2 á 3 uur vóór je gaat slapen Lees meer
- Ik wil mijn conditie opbouwen: train een paar keer per week 20 a 30 minuten, en zeker in het weekend en wel zo stevig dat je ervan gaat zweten. Waak ervoor dat je niet buiten adem raakt, want dat is helemaal niet nodig. En doe dan iets wat je op z’n minst een beetje leuk vindt. Begin met dit programma
Hoe ziet Het Nieuwe Bewegen eruit?
Stel u werkt thuis, maar u heeft ’s middags een paar belangrijke afspraken. Begin met een korte meditatie, een goed ontbijt en een lekkere espresso. Na het eerste uur werk strekt u zich tevreden een paar keer uit en u doet een paar grondoefeningen (niet meer dan 10 minuten). Voor u naar uw afspraken gaat herhaalt u dat nog een keer.
Probeer één van uw ‘afspraken’ te verleiden tot een wandel-overleg. Smartphone/tablet mee natuurlijk. Voor u in de auto stapt rekt u even de benen. Na de file thuis en voordat u weer achter uw labtop verdwijnt nog even goed rekken/strekken (de rugspieren activeren). Denk aan de positie van het hoofd tijdens het werken.
Zet uw telefoon etc uit vanaf ca 6 uur, zodat u nog even ongestoord kunt werken óf relaxen of (een half uur) trainen. In ieder geval beginnen met relaxen om 9 uur, als u een goede nachtrust wilt.
Resultaat: ca 12 uur goed gewerkt met 60 tot 90 minuten ‘lichaamswerk’ en een kwalitatief goede slaap.
Oefeningen op internet
Inspiratie voor oefeningen kun je volop vinden op Youtube of 30minutenbewegen.nl (met testjes), maar ier is dus ook deze website speciaal voor Het Nieuwe Bewegen: beweging.tv. Als je zich daar registreert kun je naar veel bewegings- en ontspanningsfilms kijken (en meedoen!), testen doen, en krijgt u een nieuwsbrief met meer tips en inspiratie.