Spieren sterker maken

Schrijf je gratis in

Lichaamskracht lijkt tegenwoordig minder belangrijk als vroeger. Er zijn veel hulpmiddelen bij tillen, verplaatsen en klimmen en we hoeven niet vaak te vechten. Toch is het zinvol om spieren sterk te houden. Sterkere spieren zorgen voor een goede stofwisseling en voor betere botten. Het een is van het andere afhankelijk. Verder blijken mensen met sterkere beenspieren minder snel te vallen en spelen de beenspieren een rol bij het doorpompen van de bloedcirculatie. Vervolgens heb je met beter ontwikkelde spieren ook een betere houding en -geloof of het of niet- meer zelfvertrouwen. Het trainen van spieren is opgenomen bij de meeste bewegingsadviezen, zoals bijvoorbeeld het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad.

Spieren de belangrijk zijn voor de houding train je op een wat andere manier als spieren waar je explosieve kracht mee zet (zie ook: ‘ik wil werken aan mijn houding’).

Spierkrachttrainingen hebben we ondergebracht onder een eigen categorie, met onderverdeling in lichaamsregio en niveau. Bij een aantal oefeningen heb je gewichten of een elastiek nodig. Oefeningen om de houding te verbeteren hebben meestal geen hulpmiddelen nodig. Het handhaven van het lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht (in benarde houdingen) is hiervoor meestal voldoende.

 


Via deze site ga je geen bodybuilder worden. Ook als voorbereiding op prestatiesporten zijn onze trainingen te basaal. We bieden niet meer aan dan voor de gezondheid noodzakelijk is.

We maken verder onderscheid tussen dynamische oefeningen (met een bewegingstraject) en statische oefeningen (waarbij je een houding of een gewicht stil vasthoud).

Een basisprogramma voor armen en bovenlichaam vind je hier (met oefenelastiek)

Als je vooral aan buik- en rugspieren wilt werken kijk dan hier

Een test voor de dynamische buikspieren

Een test voor de statische buikspieren

Een test voor de armspieren

Een test voor de dynamische beenspierkracht

Een test voor de statische beenspierkracht