Lichaamsbewustzijn

Schrijf je gratis in

We leven in een tijd waarbij we sterk gefocused zijn op mentale weerbaarheid: hoofdarbeid, procedures naleven, veel TV kijken, Sociale Media, aandacht voor het brein en het streven naar psychisch geluk. Lichamelijke gezondheid vinden we belangrijk, maar ook een kwestie van geluk of van de dokter en pillen. Veel pillen.

Door het minder of eenzijdig gebruik van ons lichaam worden we ook minder lichaamsbewust. We merken niet zo snel (meer) op dat er spanningen of andere ongemakken ontstaan. Pas als het flik mis is trekken we aan de bel. Bijna iedereen denkt dat hij/zij verkeerd adem, maar niemand neemt eens de tijd erop te letten. Hetzelfde geldt voor de (zit)houding.

Het lichaam geeft voortdurend impulsen aan het brein, maar het brein is overbezet met andere zaken.

Tijd om je fysieke zijn eens aandacht te besteden. En alles wat aandacht krijgt groeit en bloeit. Bij onze oefeningen vragen we al vaak om op de adem te letten of het gevoel dat de oefening oproept. Maar we hebben ook veel oefeningen die expliciet vragen om lichaamsbewustzijn. Zoals bijvoorbeeld een groot deel van de mindfulness-oefeningen.

Meer over mindfulness   (met links naar oefeningen; de onlinecursus start later dit jaar)

Mindfulness-vragenlijst (met o.a. lichaamsbewustzijn)

Probeer eens deze houdingsbewustzijn-oefening (zitten)

Feldenkrais: bewust door bewegen (medio 2018)