Cognitieve Gedragstherapie als ontspanning

Programmaduur
16 minuten, 0 seconden.

Cognitieve gedragstherapie is een psychologische interventie bij mensen met milde psychische klachten. Het soort klachten waar je redelijk kunt functioneren, maar die je wel ontregelen, bijvoorbeeld door somberheid, angsten en frustraties.

Bij dit programma kun je het beste eerst naar de voorbeeldvideo kijken via het aanklikken van de code in het rood onderaan (RMt4). Hier zie je een voorbeeldsessie van de R.E.T.  De issue hier is angst voor spreken in het openbaar.

Daarna kun je de oefening doen (pagina herladen). De oefening duurt zo’n 11 minuten, maar wordt gevolgd door 5 minuten met vogelgeluiden om nog even te blijven liggen en na te gaan of er andere gedachtes zijn die je kunt relativeren.

Rationeel Emotieve Therapie als cognitieve gedragstherapie

cognitieve gedragstherapieemohys

Adem- en ontspanningsoefeningen zijn een fysieke daad. Een concrete uitvoering van handelingen met je lichaam.  De geest wordt daar rustiger van, vooral als je de handeling met regelmaat uitvoert.
Maar de geest is sterk. Gedachtes kunnen je weerhouden om de oefeningen te doen, maar kunnen je ook parten spelen. Bij iedereen, maar zeker als je overspannen bent kunnen ideeën ervoor zorgen dat je vasthoudt aan een bepaalde gewoonte of mening. Soms is het goed om vast te houden aan een mening (zie ook genoemde blog), maar soms kan die je danig in de weg zitten. Dan heb ik het vooral over een mening waar je eigenlijk last van hebt. Iets als: ‘mijn werk is het belangrijkste wat er is’,  ‘als die collega maar weg is, dan is mijn werk wel leuk’, ‘het leven heeft weinig zin zonder vaste partner’, ‘ik heb al zo’n tijd niets van hem/haar gehoord, hij/zij zal mij wel niet meer leuk vinden’,  ‘ik krijg mijn werk nooit af’,  ‘de dingen die ik heb meegemaakt bepalen de rest van mijn leven’ etc, etc.

Ik heb nu een oefening toegevoegd om -in een ontspannen setting- dit soort gedachtes eens uit te dagen. De oefening is gebaseerd op de R.E.T.: Rationele Emotieve Therapie. De R.E.T. is een belangrijk instrument binnen de Cognitieve gedragstherapie en is bedacht door de psychloog/hoogleraar Albert Ellis. In feite is de oefening even simpel als doeltreffend. Je maakt de gevoelens bewust die een bepaalde gebeurtenis oproept. Dan ga je na welke gedachte aan die gevoelens ten grondslag ligt. Vervolgens ga je kijken of die gedachte wel klopt…  Zo werk je toe naar gedachtes die wél kloppen of op z’n minst prettiger voor je zijn, om ten slotte uit te komen op een gevoel dat prettiger is.

Het doorlopen van een cognitieve gedragsoefening is op zich inspannend. Als ik de fysiologie van mensen meet tijdens zo’n oefening zie je het stressniveau juist vaak stijgen. Dat is ook de reden dat ik deze oefening nu pas presenteer. Bovendien presenteer ik de oefening binnen een ontspanningsoefening, waarbij je ligt of zit en ook contact houdt met je lichaam.

Je kunt eventueel ook het RET-schema invullen voor vele gebeurtenissen. Download daarvoor onderstaand schema.

RET-schema downloaden

Benodigdheden

geen

Instructiefilm(s)

262060202