‘Mindful’ wil zoveel zeggen als vol aandacht voor het moment; voor de gebeurtenissen in en om je heen, zonder oordelen. Dat kan tijdens een zittende meditatie maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook mindful afwassen of tandenpoetsen. Alle monotasken kun je met volle aandacht doen, waarbij je bewust bent van meer details, maar ook van afdwalen van je aandacht. Op deze wijze kun je je brein trainen (aandacht) en je stresssysteem verlichten (ontspannen). Je wordt er milder van.

Ook bewegen kun je mindful doen en daar zitten meerdere voordelen aan. Om te beginnen is bewegen gewoon gezond, of je dat nu snel, langzaam, krachtig, lenig of evenwichtig doet. En bij bewegen is een heel groot deel van het brein betrokken.
Als dit bewegen rustig, zacht en met veel aandacht naar je lichaam geschiedt heeft dit een bewezen ontlastend effect op stress. Van Yoga, Tai Chi en andere rustige bewegingsvormen is demping van het stresssysteem wetenschappelijk bewezen.
.

Geduld

Mindful bewegen doet een beroep op je geduld. Je gaat namelijk heel rustig bewegen, waarbij je echt gaat voelen wat er gebeurt. In je lichaam, in je hoofd, om je heen.. Het is bewegen met ‘awareness’. Hiervoor neem je de tijd (en het aantal herhalingen) dat nodig is. Intussen ga je er ook leniger en soepeler van worden. Het brein gaat nieuwe verbindingen aanmaken waardoor je een groter bewustzijn voor je lichaam ontwikkeld.

Hoe ongeduldiger je bent, hoe onrustiger, des te zinvoller is het om mindful te bewegen.

Hieronder staan links naar de mindful bewegen oefeningen op de website. Wil je onrust, piekeren én stijfheid bestrijden dat zijn deze oefeningen een goede keuze voor twee a drie keer per week.

Succes en .. geduld

(p.s. vergeet niet in te loggen)

Wil je meer begrijpen van mindfulness? doe dan deze mindfulness-vragenlijst