Heb jij ergens een hardnekkige pijn zonder echte aanleiding? Voel jij je ook vaak stijf, moe en een beetje futloos? Merk je dat je meer moeite krijgt met draaien of bukken? Lijk je wel 100 als je ‘s morgens wakker wordt? Grote kans dat je spieren aan het verstijven zijn.
Het stijver worden van spieren is een natuurlijk proces bij het ouder worden, maar kan ook het gevolg zijn van heel veel zitten en te weinig beweging. Verder speelt hierbij ook een natuurlijke aanleg een rol (sommige mensen worden nooit stijf).
5 redenen waarom (dagelijks) stretchen je kan helpen
- Het voorkomt én verhelpt klachten
Spieren worden nooit symmetrisch stijver. Omdat je beweegpatroon altijd asymmetrisch is. Daardoor zullen spieren aan één kant van je lichaam altijd wat stijver worden als aan de andere kant. Als een spier aan de ene kant echt veel stijver wordt (b.v. bovenop linker schouder) dan kan als compensatie ook een tegenwerkende spier aan de andere kant (b.v. rechts onder het schouderblad) stijver worden. Langdurig stijve spieren kunnen flink pijn gaan doen door bijvoorbeeld triggerpoints (pijnlijke verharding in spiervezels).
Symmetrisch stretchen brengt je spieren in balans. Maar dan werkt het ‘t beste als je het stretchen over veel grote spiergroepen van het lichaam uitbreidt, om alle compensatiekrachten tegen te gaan. - Het verbetert de houding
Stijfheid van spieren is dé reden dat de houding verslechterd samen met het slapper worden van spieren. Als je aan het verbeteren van je houding wilt werken zul je het versterken van spieren moeten combineren met stretchen.
Zie bijvoorbeeld dit programma voor verbeteren van hoofd/schouder-positie bij nek/schouderklachten. - Het verbetert de doorbloeding van de spieren, de pezen en de peesbladen.
Door het rekken ontstaat er ruimte tussen de weefsels waardoor het bloed (en dus zuurstof) kan komen waar het anders niet kan komen. Ook dit komt herstel ten goede. - Het compenseert het zitten.
In Nederland zitten we het meest van Europa (zie deze factsheet). Volwassenen zitten gemiddeld 9 uur per dag (!). Dat leidt tot onvermijdelijke verstijving van steeds dezelfde spieren. Het programma onderaan deze pagina is met name geschikt als zitcompensatie door de juiste combinatie van spieren - Stretching ontspant!
Stretching is een belangrijk onderdeel van yoga. En yoga doen we vooral om te ontspannen. Na het rekken van een spiergroep zijn die spieren onmiddellijk meer ontspannen. Na het ontspannen van een hele reeks spiergroepen ben je totaal meer ontspannen. Niet alleen de spieren, maar tot in het zenuwstelsel en (dus) het brein. Je hebt een veel beter gevoel van jezelf.
Vooral als je het stretchen combineert met een rustige ademhaling heeft stretchen een heel rustgevend effect.
Maak er een (dagelijks) routine van
Als je iemand bent die snel wat klachtjes heeft, hoofdpijn, nek/schouder of rug, maar ook als je de 50 bent gepasseerd is het slim om het stretchen net zo belangrijk te maken als het tandenpoetsen (dat kun je ook nog een beetje combineren).
Hieronder staan wat stretchprogramma’s met oefeningen waar je een routine van kan maken. Leer ze uit je hoofd en kies dan je eigen volgorde.
- stretchen voor het slapen gaan (10 min); vooral bij slaapklachten of bij ‘ouderdomsstijfheid’
- Zitcompensatie (18 min); voor iedereen die (heel) veel zit met en zonder klachten
- Nek/schouder-stretching (13 min); bij hardnekkige hoofdpijn (en nekklachten)!
- Ontspannen met stretchen (28 min), in feite een yoga programma
Meer over stretchen:
Jip Driehuizen juni 2019