Door de bomen het bos niet meer zien?

Mijn tip Is DSW of InTwente of StadHolland ‘Top’ of ‘Uitgebreid’. Zij bieden voldoende fysiotherapie en daarbij ook nog tandarts voor een heel acceptabel bedrag. ONVZ / PNO bieden ook een hele mooie dekking, of beter zelfs, maar zijn wel iets duurder.

De kosten van de gezondheidszorg stijgen snel. Geschat wordt dat deze binnen 5 jaar stijgen naar 90 miljard euro per jaar. Meer dan 5000 € per Nederlander. Het systeem dreigt vast te lopen. Om de kosten te beteugelen hebben de afgelopen regeringen ervoor gekozen om de regie in handen te geven van verzekeraars. De meeste zorgverzekeraars maken vervolgens de keuze om de stijging van de kosten te verminderen door het afknijpen van de zorgverleners. Zij stellen contracten op waarover geen onderhandeling mogelijk is. En vervolgens bieden ze jou polissen aan. Veel polissen.

Kan ook jij door de verzekeringsbomen het bos niet meer zien door  al die polissen en beloftes? En wil je wel eens weten wat een goede verzekering is, niet alleen voor jou, maar ook voor de zorgverleners? Hieronder mijn uitleg en advies.

  • Ten eerste geef ik je een overzicht van ‘goede’ verzekeraars en mijn persoonlijke favorieten
  • Daarna de motivatie van mijn keuze
  • Ten slotte geef ik mijn mening over dit stelsel en hoe het beter zou kunnen.
  1. Overzicht van de ‘goede’ verzekeraars en hun premies.

Hieronder een overzicht van alle zogenaamd restitutie-verzekeraars. Dit zijn verzekeringen die alle zorgverleners uitbetalen, die voldoen aan de basiseisen, zonder extra eisen stellen. Zij dwingen u dus niet om naar een zorgverlener te gaan die bij hun ‘onder contract’ staat, maar laten de keuze aan uzelf over.  Ze zijn iets duurder als de zogenaamde natura-verzekeringen, maar In de toelichting onder 2 leg ik dat verder uit.

Overzicht restitutie verzekeraars 

Als je het plaatje moeilijk kunt  lezen, kun je ook dit spreadsheet downloaden.

Mijn tip Is dus DSW of InTwente of StadHolland ‘Top’ of ‘Uitgebreid’. Zij bieden voldoende fysiotherapie en daarbij ook nog tandarts voor een heel acceptabel bedrag. ONVZ / PNO bieden ook een hele mooie dekking, maar zijn wel iets duurder.

      2. Toelichting

In de zorg geldt momenteel heel duidelijk goedkoop is duurkoop. Je kunt nu kiezen voor een goedkope (natura) polis met geen of weinig aanvulling, maar dan is de kans groot dat je een keer in de knel komt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook is het mijn ervaring dat mensen die onvoldoende verzekerd zijn en een bezoek aan b.v. de fysiotherapeut uitstellen. En dan later meer behandelingen nodig hebben. Verzeker jezelf voldoende of zelfs meer dan voldoende als je het kunt veroorloven. De zorg in Nederland is nog steeds (erg) goedkoop voor consumenten. Waarom zou je daar geen € 200 per maand aan willen uitgeven? Of toch zeker € 150,-… Ook de solidariteit is dan mer gewaarborgd.

Goedkoop kan heel  goed duurkoop zijn in de zorg. Kies in ieder eval voor een restitutie-verzekering (basis en aanvullend)!

Grofweg zijn er -voor mij als fysiotherapeut- 3 soorten verzekeraars:

  1. Zorgverzekeraars die het ons erg moeilijk maken door onredelijke aanvullende eisen én een laag tarief betalen (minder dan 30). Met die verzekeraars sluit ik géén contract meer (met uitzondering van VGZ/IZZ/Univé [per ongeluk]). Het gaat vooral om Achmea verzekeringen ( Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, Avéro Achmea, Pro Life Zorgverzekeringen, De Friesland en OZF Zorgverzekeraar.) en Menzis/Anderszorg. Dit zijn grote, sterk kapitalistische zorgverzekeraars waarvan de directeuren hoge salarissen ontvangen met dito bonussen. Ze besteden veel geld aan marketing (zo is de zg onafhankelijke website Independer eigendom van Achmea) en scoren slecht qua cliëntvriendelijkheid.
    Dit zijn ‘natura-verzekeringen’: ze werken met contracten en zijn iets goedkoper, maar je hebt geen volledige keuzevrijheid en je kan voor onverwachte kosten komen te staan (b.v. bijbetalen bij een niet-gecontracteerde zorgverlener). Contractzorg is dwangzorg en zeker niet kwalitatief beter (ook niet perse slechter; het zegt eigenlijk over kwaliteit niets).
  2. Zorgverzekeraars die het ons niet extra lastig maken, maar ons nog wel een onredelijk lage vergoeding geven (met deze verzekeraars heb ik wél een contract afgesloten – het gaat namelijk in de eerste plaats om de cliënt. ; ze staan in bovengenoemd overzicht (DSW, InTwente, Zorg en Zekerheid restitutie)
  3. Zorgverzekeraars die het ons niet lastiger maken dan nodig én accepteren dat we een goed tarief rekenen (in mijn geval is dat € 35 per half uur of € 45 voor een langere sessie). Dit zijn alleen ONVZ (PNO, VVAA), OHRA/CZ, Stad Holland, Nationale Nederlanden. U krijgt dan wel van mij een nota, maar hoeft niets bij te betalen

Als uw therapeut geen contract heeft met jouw verzekeraar dan ga je dus zélf de nota van de therapeut krijgen. In alle  gevallen kun je die doorsturen aan je verzekeraar (als je  aanvullend bent verzekerd!), maar alleen ONVZ, PNO, VVAA, OHRA/CZ en Nationale Nederlanden zullen je volledige vergoeding geven. De Achmea-verzekeringen betalen je het minste. Bij de meeste nature-verzekeraars moet je 20 tot 35% zelf bijbetalen. Neem dus een restitutieverzekering!

3. Hoe verder?

Geregistreerde fysiotherapeuten (maar het geldt ook voor andere hulpverleners) hebben uiteraard een diploma. Daarnaast moet je geregistreerd zijn in het BIG-register voor hulpverleners (wordt iedere vijf jaar getoetst). Vervolgens moeten we ook deel uitmaken van het beroeps kwaliteitsregister (verplicht je tot o.m bijscholingen en wordt ook iedere vijf jaar getoetst). Dat vinden de grote verzekeraars nog niet genoeg. Zij eisen ook het laten invullen van enquêtes (op onze eigen kosten) én willen dat ik mij als therapeut conformeer aan een landelijk behandel gemiddelde. Dat ligt rond de tien; ook als jij voor 24 keer bent verzekerd… En dan zijn er nog eisen t.a.v. de administratie, bereikbaarheid, klachtafhandeling, privacy-garanties en meer. Voor dit alles ontvangt de fysiotherapeut tussen de 25 en 29 euro per behandeling. de loodgieter doe het terecht beter (en veel andere beroepen met vergelijkbaar of lager opleidingsniveau en dan ook zonder bijscholingseisen).

Dit kan echt niet meer.

Natuurlijk zijn ook fysiotherapeuten zich bewust van de stijgende zorgkosten. Zij zijn zelfs van mening dat ze een grote bijdrage kunnen leveren aan het beteugelen daarvan.  Wij zijn  de beroepsgroep die je zullen stimuleren om meer en beter te bewegen of beter te ontspannen. Wij kunnen je aangeven hoe je zelf kunt bijdrage aan een betere gezondheid en meer zelfstandigheid. Zonder de fysiotherapeut zouden veel mensen al niet meer goed thuis kunnen wonen, niet goed kunnen werken, niet goed aan sport kunnen doen etc.

Verder is het terugdringen van de zorgkosten een kwestie die ons allemaal raakt en die niet over de zere rug van de hulpverlener geregeld moet worden. Wellicht moeten er pijnlijke keuzes gemaakt worden, of zullen we ons allemaal iets meer moeten inspannen. Marktwerking in de zorg lijkt niet zo’n goede keuze, als daarbij de zorgverzekeraar ‘zorg moet gaan inkopen’. Zorg is mensenwerk en mensen zijn in Nederland sedert 1863 niet te koop.

De politiek moet minder bang zijn en duidelijk en eerlijke maatregelen nemen. Stop met de uitverkoop van de zorg aan particuliere verzekeraars, zodat er ook geen ziekenhuizen failliet meer kunnen gaan. Durf mensen meer te vragen voor zijn/haar belangrijkste goed (met compensatie voor de allerarmsten). Geef mensen veel meer regie over hun levenseinde. Durf ook meer aan preventie te doen door middel van eHealth en leefstijl-beïnvloeding (zorgverzekerars zijn niet geïnteresseerd in deze site beweging.tv…); maak ongezonde zaken (veel) duurder en goedkope dingen BTW-vrij. Misbruik niet het woord ‘betuttelen’ hierbij. Van betutteling weten wij als zorgverlener alles. Stop juist met het kleineren en ontmoedigen van zorgverleners. die hebben we juist hard nodig. Als je in de zorg gaat werken doe je dat niet om miljonair te worden. Maar je hoeft  ons ook niet te schofferen met een fooi en eindeloze verantwoording voor dat beetje geld. En waarom kan niet iedereen in een ziekenhuis in loondienst? En hou het vooral  kleinschalig; we weten dat dat beter werkt! Meer motivatie en controle over je eigen werk; dat zorgt beter.

Dan nog een tweetal filmpjes:

Dit filmpje van de patientenfederatie doet het voorkomen alsof het allemaal heel simpel is. Echter is de getoonde Nora hier overduidelijk hoog opgeleid en zelfs dan laten ze voor haar veel informatie  weg.

Dan is dit filmpje van Arjen Lubach uit 2015 veel eerlijker..

Meer lezen?

Het advies van onze beroepsgroep (KNGF)

De Consumentenbond

De zorgverzekeringswijzer (onafhankelijk!)

Jip Driehuizen