Er zijn lieden die beweren dat de voornaamste reden dat we een groot centraal brein hebben is omdat dit kan zorgen voor complexe bewegingen die ons beter aan de omgeving aanpassen . Ik vind dat wel een interessant statement. Allerlei functies die ook in het brein worden gecoördineerd zoals waarnemen, onthouden, strategie bepalen of nieuwe dingen verzinnen zijn daar dan afgeleides van. En nu worden die afgeleides geïsoleerd gebruikt: zittend (of zoals ik zelf bij voorkeur liggend) films kijken, examenstof leren, een ondernemingsplan maken of een boek schrijven. Deze activiteiten vragen niet of nauwelijks om beweging, maar kunnen ons veel genoegen verschaffen. Dus waarom zouden we nog bewegen.
Echter wat blijkt nu; de processen in het zenuwstelsel zijn wederkerig. Dat wil zeggen dat we door goed waarnemen, het onthouden van de omgeving en vorige ervaringen, het bepalen van een strategie of het bedenken van een nieuwe weg beter gaan bewegen, maar door bewegen gaan we ook beter waarnemen, onthouden en nemen onze strategische en creatieve vermogens toe. En dat geldt natuurlijk ook voor de spieren en het hart, maar dat terzijde. Het is als met liefde; hoe meer je ervan geeft, des te meer ontvang je terug.

BDNF
Bewegen, vooral bewegen in een zinvolle en rijke omgeving, zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en vooral nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Dit komt door de aanmaak van het wondermiddel BDNF bij bewegingen. En dit middel wordt nog sterker aangemaakt als de omgeving nieuw of afwisselend is; dat is dan -blijkbaar- een extra uitdaging voor de hersens die om een respons vragen.
Het spiergebruik en de uitdaging heeft dus invloed op leervermogen en daarbij ook op je stemming en zelfvertrouwen. Voor het individu gaat dit soms zo langzaam dat ze het niet opmerken (heb je ooit je eigen kind zién groeien?), maar onderzoek op dit gebied is vrij overtuigend. Er zou allang veel meer bewegingsonderwijs gegeven worden (ook op de beroepsopleidingen en universiteiten), maar zulk een out-of-the-box denken is aan de huidige generatie beleidsmakers niet besteed. Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum heeft bewegen een sterk remmende invloed op de achteruitgang van de hersens en zelfs op Alzheimer. Misschien moeten scholieren en studenten gaan wandelen en andere leuke dingen doen met 80-plussers?
Het summum voor de aanmaak van BDNF is of het leren van een totale nieuwe beweging óf het bewegen in een totaal nieuwe en uitdagende omgeving. Een voorbeeld van het eerste is leren tennissen of jongleren of hoepelen of Tai Chi (enzovoort). Een voorbeeld van het tweede is bergwandelen, mijn persoonlijke favoriet. Bij en na het bergwandelen voel ik mij fitter, frisser en gelukkiger als ooit. Alleen cryptogramman lukt nog steeds niet. Blijkbaar zit dat er gewoon niet in.

Wil je ook nieuwe dingen leren:

  • jongleren
  • hoepelen
  • zumba
  • handvaardigheden
  • Het leren van nieuwe bewegingen verlaagd ook de spierspanning in het betreffende gebied. het verbeteren van de handvaardigheden verminderd bijvoorbeeld pols- en onderarmpijn: zie programma

Jip Driehuizen

noten:

[1] zie ook

https://www.youtube.com/watch?v=DsVzKCk066g

[2] BDNF Brain Derive Neurotrphic Factor; een eiwit dat door de hersens zelf gemaakt wordt als de noodzaak erom vraagt. Bij ratjes is zelfs aangetoond dat ‘omgevingsverrijking’ (een kooi met meer speeltjes, tunneltjes en radertjes) de groei van gezwellen kan verminderen, door meer BDNF.. Vandaar ‘wondermiddel’ Je gaat daar meer over horen