Een goede houding?

houdingEr valt het nodige te zeggen over de menselijke houding. Zo kunnen we daar allerlei non-verbale signalen uit aflezen, die iets zegt over de actuele emoties of de lange termijn stemming. Maar bij de meeste mensen is de houding vooral een weergave van hun activiteitenpatroon.

Als je een (te) passief leven leidt veranderd je houding. Spieren worden zwakker en/of verkorten. Bij de ene mens zullen spieren meer de neiging hebben om te verkorten en bij de andere mens zullen spieren vooral verslappen. Meestal betreft het een combinatie, maar interessant is dus dat hier duidelijk veschillen zijn tussen mensen. Dit heeft te maken met aanleg, gezondheid, stresshormonen en dergelijke.

Als je de literatuur bekijkt over de rechtopstaande houding stuit je op een viertal veel voorkomende afwijkingstypes van het normaal..

Aangezien ‘normaal’ bijna niet voorkomt zou u dus eens kunnen kijken tot welke type u het meeste behoort. Ga ontspannen rechtop naast een spiegel staan (doe dit eerst met ogen dicht) en oordeel.

Op Beweging.tv vindt u hier een meer uitgebreide beschrijving van deze houdingen.

Onder eHealthcoaching  (Beweging leren) vindt u een viertal trainingsprogramma’s; één voor ieder type. Stevige recht-toe recht-aan oefeningen om spieren te verstevigen of juist te rekken. Verwacht geen wonderen. Een houding veranderd pas echt bij heel intensieve training. Echter kun je de kwetsbaarheid van het lichaam sterk verminderen en je zelfvertrouwen verbeteren met oefenen.

Kijk ook eens naar mijn minidoc over de houding (6 min):

[dbmovie movie=”Ihouding”]

 

Er bestaat geen goede houding die je noch staand noch zittend de hele dag kan innemen; varieer en beweeg!

werkplek-oefeningOefeningen kunnen helpen om klachten als gevolg van een duidelijke afwijking in het houdingspatroon te voorkomen of te verminderen. Dat is helemaal niet moeilijk. Veel oefeningen die op deze site staan kunnen daarbij helpen.

De oefeningen helpen goed om klachten tegen te gaan en om soepeler en sterker te worden. Echter zal je houdingsgewoonte niet snel veranderen. Om je houding structureel en ingrijpend te veranderen is een heel fanatiek trainingsschema nodig van enkele uren per week tot enige uren per dag! Echte houdingsverandering zie je derhalve vooral bij zwemmers, turners en gewichtheffers.

Wat te doen met mijn houding bij veel eenzijdig werk?

Eenzijdig werk kan dé reden zijn dat op zichzelf milde houdingsafwijkingen aan het licht komen en leiden tot klachten. Op de eerste plaats is dat het geval bij zittend werk. Vooral mensen met een verzwakt houdingstype, een verkort houdingstype of een sway-back’ type zullen daar last van kunnen hebben.

Deze mensen hebben baat bij een goede ondersteuning bij het werk (zie filmpjes over werkhouding en instellen stoel).

Daarnaast is het dus juist bij eenzijdig werk van belang oefeningen te doen voor been, bekken, rug en schouders, kortom de oefeningen die vooral in Pilates en Yoga veel aan de orde komen.

Het spreekt vanzelf dat het op peil houden van de conditie ook erg van belang is. Door het doen van Zumba, bewegen-op-muziek of gewoon hardlopen of wandelen wordt niet alleen het uithoudingsvermogen getraind, maar ook de beenspieren geoefend op kracht en lenigheid.

Houding is natuurlijk niet alleen een kwestie van botten, spieren en de zwaartekracht. Al vanaf jonge leeftijd speelt zelfbewustzijn een rol bij de ontwikkeling van de houding. Je houding geeft op enig moment ook uitdrukking aan je gevoelsleven; als non-verbale component. Iemand met (te) veel zelfvertrouwen laat zichzelf op een andere manier aan de wereld zien als iemand met weinig zelfvertrouwen.

In beide gevallen is het een vorm van zelfbevestiging of zelfbedrog. Dat maakt in feite niet zoveel uit, behalve dan dat je jezelf beter kunt ‘bevestigen’ in de richting van genoeg zelfvertrouwen dan jezelf naar beneden halen. Natuurlijk, de mens is geen robot en ‘shit happens’. Veel vervelende gebeurtenissen hebben invloed op je stemming en (dus) op je houding.

Maar sommige mensen hebben het ‘talent’ om in die vervelende gebeurtenissen en vooral de gedachtes daarover te blijven hangen. En hoe jonger je dit overkomt des te groter de kans dat je houding langdurig wordt beïnvloed.

Basis houdingsoefeningNiet doen.

Wat er ook is gebeurd er is (bijna) altijd reden om te geloven dat het nu beter is of dat het beter gaat worden. Er is altijd reden om te geloven dat dingen je wél gaan lukken. Er zijn altijd zaken in het leven waarin je wél kunt geloven. En vooral: er zijn heel veel dingen die je wél goed kan.

Heb je de neiging om ‘bij de pakken neer te zitten’ en uit zich dit in jou houding? Doe dan met enige regelmaat deze oefening 
eventueel ondersteund met de Acceptance&committment-oefening (leren leven vanuit je kracht)
Het helpt! Je houdt jezelf niet voor de gek door te gaan staan alsof je een kei bent! Je houdt jezelf pas voor de gek door dat niet te doen!

(alleen heb geduld, want gewoontes veranderen langzaam).

Houding wordt ook bepaald door wie je bent of hoe je je voelt

Kijk naar deze Tedtalk van Amy Cuddy (psycholoog).

Meer over ‘Power Posing’,  waarover zij het heeft in mijn email-serie ‘Zorgen voor jezelf’.

.

Hoe oefen je het beste de houding?

Houding is het vermogen om een lichte kracht vrij langdurig te kunnen volhouden. Dit train je dus niet door krachtpatserij. Juist oefeningen die weining inspanning vragen, maar je wat langer gaat volhouden zijn hiervoor aangewezen. Pilates-oefeningen bijvoorbeeld zijn heel geschikt.
Daarnaast zul je, afhankelijk van je houdingstype, spiergroepen regelmatig moeten gaan rekken.

doe dagelijks ochtendgym als routine met enige oefeningen uit jous oefenprogramma (zie hieronder)! Ouderwetse degelijke houdingsgym…
Doe de oefeningen met veel aandacht, zodat het ook een soort meditatie wordt.

onearm oneleg