Hoe belangrijk is houdingsverbetering?

Een goede rechtop-staande houding is van betrekkelijk belang. Immers komt het niet vaak voor dat je lang achter elkaar moet staan. Toch zijn er situaties waarbij houdingsverbetering van belang kan zijn.

Veel mensen denken dat hun houding niet goed is, maar bij de meesten valt dat wel mee. Als je zonder grote afwijkingen wordt geboren, in je jeugd voldoende beweegt en je ontwikkelt voldoende zelfvertrouwen dan zit het bij de meesten wel goed. Alleen bij een heel eenzijdige levensstijl of een heel eenzijdig beroep, zonder voldoende compensatie (cq beweging/sport) kan je houding gaandeweg verslechteren.

Wat bij houdingsafwijkingen een rol speelt is dat sommige spieren korter worden (als ze niet of niet goed gebruikt worden) en andere spieren juist verslappen. Zo kunnen borstspieren sterk verkorten en de bovenrug/armspieren juist verslappen. Gevolg is een doorgezakte houding.

Sommige mensen hebben een snelle neiging tot verkorting van spieren; bij anderen zullen de spieren bij inactiviteit vooral verslappen! Daarom geldt voor de houding hetzelfde als wat voor je uiterlijk en je karakter geldt: er zijn grote verschillen tussen mensen.

Houding is een relatief begrip, eigenlijk ben je altijd een beetje onderweg. Zelfs als je bijna dagelijks de hele dag computerwerk doet beweeg je meestal meer dan je denkt. Laat je ook niet aanleren dat je de hele dag stil (rechtop) moet zitten of staan. Tenzij je bewaker bent van Buckinham Palace.

Er bestaat geen goede houding die je noch staand noch zittend de hele dag kan innemen; varieer en beweeg!

Houding oefenen?

Oefeningen kunnen helpen om klachten als gevolg van een duidelijke afwijking in het houdingspatroon te voorkomen of te verminderen. Dat is helemaal niet moeilijk. Veel oefeningen die op deze site staan kunnen daarbij helpen. We hebben ook vier oefenprogramma’s gemaakt voor vier veel gesignaleerde ‘afwijkingstypes’.

De oefeningen helpen goed om klachten tegen te gaan en om soepeler en sterker te worden. Echter zal je houdingsgewoonte niet snel veranderen. Om je houding structureel en ingrijpend te veranderen is een heel fanatiek trainingsschema nodig van enkele uren per week tot enige uren per dag! Echte houdingsverandering zie je derhalve vooral bij zwemmers, turners en gewichtheffers.

Wanneer zou ik mijn houding moeten verbeteren?

Als je geen specifieke klachten hebt zou ik maar niet zoveel over je houding inzitten. doe gewoon aan bewegen en afwisseling.

Alleen de forsere en meer consequente houdingafwijkingen zou je kunnen aanpakken om klachten in de toekomst te vermijden. Deze afwijkingen kunnen tot spierklachten door overbelasting leiden. Op den duur kunnen afwijkingen aan het skelet ontstaan. Heb je al regelmatig hoofdpijn, nek- of rugklachten, dan zou je a.d.v. de houdingstypes eens kunnen nagaan of de houdingsgewoonte een rol speelt bij je klachten..

Door veel langdurig zitten werk komen bepaalde houdingsafwijkingen tegenwoordig sneller aan het licht. Als je veel zittend werk doet doe je er sowieso goed aan om compenserende oefeningen te doen. De oefeningen voor houdingsverbetering zijn dan prima om te doen; kijk welk houdingstype het meeste op jouw houding lijkt.

In de literatuur kom je vrij consequent vier houdingtypes tegen waarbij de kans groter is dat je klachten ontwikkeld. Het gaat dan om houdingen vanaf de zijkant beoordeeld! Maar bijvoorbeeld de afwijking scoliose kun je dan niet zien (opzij buigen van de wervelkolom in een S of C bocht). Daarover elders meer.

Herken je jezelf in één van de houdingtypes én doe je veel eenzijdig werk doe dan met enige regelmaat (zekere wekelijks) het bijbehorende oefenprogramma..

Houdingtypes

Hyperlordose‘;

01houdingOverdreven recht opstaan; komt voor bij militairen en turnsters. Door de neiging veel spanning vast te houden is de kans op spierspanningsklachten overal aanwezig, met in ieder geval een té holle rug.

Houdingsverbetering kun je verkrijgen via de oefeningen van Houdingsprogramma 1 regelmatig doen.

‘Sway-back’ type

02houdingVeel voorkomende houding , waarbij de kromming in de bovenrug versterkt is, het hoofd naar voren staat maar het bovenlichaam als geheel naar achteren helt. Er is dan juist sprake van weinig spierspanning.

Wil je hier wat aan doen ga dan naar Houdingsprogramma 2:

En werk ook aan de conditie.

Afgevlakte type

03houdingBij deze types is de onderrug in staande houding afgevlakt en zal men in zittende houding de neiging hebben om door te zakken. Deze types dragen het hoofd naar voren, vaak naar beneden kijken, wat de kans op nek/schouderklachten vergroot. Bij zwaar werk is de onderrug kwetsbaar.

Houdingsverbetering kun je verkrijgen via de oefeningen van Houdingsprogramma 3

 

‘Verkorte type’

04houdingDeze houdingsgewoonte kan aangeboren zijn, maar heeft meestal ook te maken met (veel) te weinig bewegen in de jeugd of in de loop van het leven. Door vermindering van het kalkgehalte zie je dit ook wel bij ouderen (vooral vrouwen). Vooral de sterke overgang van de voorwaartse bocht in de bovenrug en de holling van de nek kan zeurende pijnklachten rond de nek en schouders veroorzaken. Zeker in combinatie met veel computerwerk.

Houdingsprogramma 4