Depressies komen in Nederland veel voor; naar schatting 1 op de 10 mensen heeft er wel eens mee te maken of gebruiken zelfs chronisch anti-depressiva. Zij deze publicatie van het CBS

Depressie wordt beschouwd als een psychische ziekte, maar recent onderzoek laat zien dat er veel interactie is met lichamelijke processen, die uiteindelijk leiden tot een tekort aan belangrijke neurotransmitters in de hersens. Aanleg kan ook een rol spelen.

Overtuigend wetenschappelijk aangetoond is dat het medicijngebruik rond depressie teruggedrongen kan worden door meer aandacht aan lichamelijke oefeningen te besteden. Zo is al een tijdje bekend dat een paar keer per week milde cardio-training een gunstige invloed heeft op de hersenfysiologie. Dat hoeft dus niet perse hardlopen te zijn…:

Concluderend lijkt running therapie een effectieve behandelmethode te kunnen zijn bij een depressieve stoornis als aanvulling op, of mogelijk als vervanging van medicatie. Het lijkt zo te zijn dat running therapie wat betreft effectiviteit geen meerwaarde heeft boven andere vormen van fysieke inspanning. Afwegingen als kosten, praktische mogelijkheden, persoonlijke voorkeuren en motivatie kunnen een rol spelen bij de keuze voor een vorm van fysieke inspanning.

Tegelijk is aangetoond dat (mindfulness) meditatie  depressieklachten kan verminderen en terugval zelfs tegen kan gaan. Mindfulness mag zich verheugen in veel aandacht, maar ook van yoga is aangetoond dat het helpt tegen depressie (en angst) en zelfs Tai Chi.

Kortom:
Juist bezig zijn met je lichaam helpt, zowel de inspanning als de ontspanning. Waarschijnlijk activeer je door lichaamsoefeningen en meditaties andere centra in je brein, waardoor het piekeren wordt doorbroken en andere neurotransmitters (weer) een kans krijgen. En tegelijk wordt je van in- én ontspanning sowieso gezonder. Hetgeen van het slikken van anti-depressiva niet gezegd kan worden.

Beweging.TV
Op Beweging.tv vind je alle oefeningen voor in- en ontspanning om je depressie te lijf te gaan. Hou onze Nieuwsbrief in de gaten voor aankondigingen voor speciale programma’s. Om te beginnen het Groot Nederlandse Ontspanningsprogramma vanaf april 2016..

aataichi