Pijn bij of na het kijken op je scherm? Je bent de enige niet.

KANS zijn klachten van Arm, Nek of Schouder meestal als gevolg van een gewoonte-activiteit (b.v. werk).

Deze en andere klachten zijn onder jongeren (15 – 25 jaar) als gevolg van smartphone en ander beeldschermgebruik een toenemend probleem. Logisch zou je zeggen; ons lichaam is niet gemaakt om zoveel uren (zittend) op een scherm(pje) te kijken.

Nu kunnen we een heel betoog gaan houden tegen het smartphone-gebruik, maar je laat het ding toch niet liggen, wel?

De smartphone is inmiddels een onmisbaar verlengstuk van je leven geworden; je contact met de buitenwereld én je binnenwereld. Naast alle narigheid [1] [2] [3] [4] brengt het zoveel leuks, en goeds ook.

Als je toch je smartphone wilt blijven gebruiken, maar minder klachten wilt hebben we wel een handleiding voor jullie. Deze zou eigenlijk als bijsluiter in het doosje van je nieuwe telefoon moeten zitten.

Handleiding bij smartphone-gebruik

  1. Verminder het aantal uren dat je per dag aan je smartphone zit. Er zijn nog zoveel andere leuke dingen om te doen in het leven (zie deze film). En heus; mensen zijn leuker in levende lijve..
  2. Stop met je smartphone en ieder ander scherm een uur voordat je gaat slapen[6] (een boek lezen? Je weet wil die dingen van papier die ze ook op school hebben)
  3. Hou je hoofd en je hele rug rechtop! (zie deze film)
  4. Doe regelmatig oefeningen (dagelijks) voor het stevig en soepel houden van rug en nek (zie bijvoorbeeld deze oefening; of dit hele programma). Kleine moeite die veel ellende kan voorkomen.

Onderzoek[5] laat zien dat vooral de combinatie van de duur (vele uren!) en de houding (gebogen hoofd) oorzaak is van klachten. En ook wordt gevreesd dat klachten op jongere leeftijd een groter risico op werkverzuim later geeft. Denk er dus niet te licht over. Gebruik je smartphone, maar doe het verstandig en denk aan je lijf.

Bij aanhoudende klachten kun je ook een fysiotherapeut of oefentherapeut raadplegen. Tot je 18e is dit gratis. Daarna trouwens ook, als je een aanvullende verzekering hebt.

 

[1] https://www.parool.nl/kunst-media/de-smartphone-maakt-meer-kapot-dan-je-lief-is~b7d23b05/

 

[2] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4753046/smartphoneschedel-hoorntje-onderzoek-vergroeiing

 

[3] https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/artikel-smartphone-speelt-belangrijke-rol-in-oorzaak-burn-out

 

[4] https://www.jmouders.nl/steeds-meer-rug-en-nekklachten-bij-tieners/

 

[5] Onderzoeksrapport studenten fysiotherapie HvA: ‘Klachten aan de arm, nek of schouder door smartphonegebruik.

; Welke risicofactoren dragen bij aan het ontwikkelen van KANS bij jongeren door smartphonegebruik? (Berg van den, W.; Bogaard uit den, B. 2019)

 

[6] tieners slapen 40 minuten minder door smartphone