Wie wil afvallen denkt dan automatisch aan: 1] minder eten en 2] meer bewegen. Het is toch logisch dat je dan moet bezuinigen aan de inname en meer moet doen aan de uitgifte.

Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Trouwens, dat wist je allang als je het al eens serieus hebt geprobeerd.

Vetverbranding

Wat je wilt bereiken om gewicht te verliezen, of in ieder geval om je uiterlijk te verbeteren, is het verbranden van de vetten. Voordat de vetverbranding goed en wel op gang is gekomen bij een meer dan gemiddelde inspanning, ben je echter als snel 20 a 30 minuten bezig. Dat komt omdat de spieren, waar de vetverbranding moet gaan plaatsvinden, eerst de voorraden energie in de spier zelf gaan opsouperen. Vervolgens hebben de spieren een voorkeur voor de aanwezige kan-en-klare glucose (suikers) in het bloed. Dat komt daar door veel makkelijk verteerbaar voedsel (als witbrood) en suiker (ook suikers uit fruit). Pas als deze voorraden op beginnen te raken gaat het lichaam (spiercellen) glucose omzetten uit vetcellen. Wie voor het bewegen dus veel makkelijk verteerbaar voedsel eet, zal dus flink door moeten bewegen voordat de vetverbranding op gang komt.

Daarbij komt nog dat vet een enorm efficiënt middel is van het lichaam om energie op te slaan. Vanuit het oogpunt van onze evolutie was dat zeer gunstig. Tegenwoordig is dat echter alleen maar een nadeel. Zo ‘kost’ een flinke inspanning vaak maar een paar gram vet. Het schiet niet erg op. Je moet 13 minuten pittig hardlopen om vier dropjes te verbranden. Die dropjes wegen zo’n 25 gram. Maar bij dat hardlopen verbrand je dus geen 25 gram vet.. En als je in plaats van (eindelijk) een kilo vet er een kilo spieren bij hebt ga je maar zo’n 12 calorieën per dag meer verbranden (in rust, dat wel).

dunlopen

Wat is wél het effect van bewegen?

Bewegen is goed voor het hart en de bloedvaten, maar het doet nog meer met de gezondheid, zoals ik bepleit op veel plekken op deze site. Door bewegen krijgen mensen:

  • een betere verhouding tussen de cholesterolgehaltes LDL en HDL: een verhoogd LDL cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking (vernauwing in de slagaders). Door voldoende te bewegen stijgt het goede cholesterol (HDL). Dat is goed voor de bloedvaten.
  • verbetert de spijsvertering
  • gaat botontkalking tegen
  • heeft een gunstig effect op diabetes (suikerziekte)
  • etc

Bewegen en afvallen

Van bewegen ga je dus niet snel veel afvallen, je creëert er wel de voorwaarden mee voor een betere verbranding. Op de langere duur helpt bewegen dus wel degelijk om kilo’s kwijt te raken, maar denk daarbij in maanden of zelfs jaren en niet in weken.  Al die tijd moet je dan wel actief blijven.

Omdat het dus even duurt voordat de vetverbranding op gang komt kun je dus betere activiteiten doen die wel zwaarder zij als wat je gewoonlijk doet, maar ook weer niet te zwaar.  Hardlopen hou je minder lang vol als wandelen. En bij  anderhalf uur wandelen is het aandeel vetverbranding groter als een half uur hardlopen (al verbruik je bij dat hardlopen wel meer calorieën).

Zie ook dit (engelse) artikel.

Of deze Amerikaanse blog over wandelen.

Of deze Nederlandstalige tegenhanger.

Wordt vervolgd ..