Actieve oefeningen tegen nek- schouderspanning

Programmaduur
18 minuten, 50 seconden.

Nek- en schouderontspanning

Een programma met oefeningen tegen  nek- en de schouderspanning gericht op verandering van die spanning: minder spanning in de spieren die de schouder omhoog en naar voren verplaatsen en wat meer spanning brengen in de spieren die de schouders naar achteren en beneden brengen. Hierbij is ook de bovenrug betrokken.

De oefeningen zijn niet zwaar, je kunt het programma gerust dagelijks doen. Dat is ook raadzaam als je echt veel last hebt van  schouderspanning (links of rechts of allebei).

Probeer vooral goed te voelen wat er gebeurt.

Blijf na afloop even ontspannen op je rug liggen (met de schouders laag)
Er staat op de site ook een programma met oefeningen die veel passiever zijn; echt gericht op ontspannen en loslaten van e schouders.

schouderspanning
Pijnpunten bij teveel nek- en schouderspanning

Nek- en schouderspanning

Nek- en schouderspanning komen veel voor tegenwoordig. Dat heeft alles te maken met de eenzijdige houdingen waarin we zitten (werk, computer, smartphone), maar aanleg kan ook een rol spelen. Door veel zitten neigen de schouders al snel naar voren door het inzakken van de rug. Daarbij neigen we door concentratie en stress de schouders ook wat op te trekken (en dit wordt op den duur een gewoonte).

In het begin gaat dit proces ongemerkt en geeft het geen klachten. Ga je eenmaal last krijgen van de schouders en/of de nek, dan betekent dat vermoedelijk dat er al veel verhardingen zitten (‘triggerpoints’) en zal de spanning vrijwel permanent zijn. Je kunt de spieren ook niet meer goed voelen.

Het zijn de spieren, stupid!
Als je flink last hebt van je nek, en de schouderspieren die daar naartoe lopen, en die pijn en stijfheid blijft maar hangen dan gaat men vroeg of laat denken dat er iets mis is met de wervels. De botten dus. Meestal wordt dit niet bevestigd door een afwijking op de röntgenfoto, zodat er gezegd wordt dat men ‘niets’ kan vinden. Dat is merkwaardig. Zoals je uit de doorsnede van de nek hieronder kunt zien vormen de wervels maar een klein deel uit van de nek. Het grootste deel van de nek en hals bestaat uit spieren en daar kan van alles mis aan zijn. Al deze spieren kunnen ‘overspannen’ raken en pijnlijke triggerpoints krijgen. Met de oefenset van deze pagina zijn die te bestrijden. Lees meer.

nek3

 

 

Benodigdheden

geen

Tip van Jip

Eenmalig te bekijken films

Instructiefilm(s)

264434856  264434613