Workshops  vitaliteit op de werkplek

Wij bieden diverse workshops en interventies om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te versterken.
Hieronder een aantal voorbeelden, maar we kunnen ons voorstellen dat u, in het kader van een themadag of gerichte preventieve actie, een specifieke vraag heeft. Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak.

Hieronder informatie over:

 • Individuele training: Voorkom Overspanning en burnout met psycho-fysiologische metingen
 • Workshops Stressmanagement en het nut van Mindful-meditatie
 • Trainingen Gezond werken
 • Kick-off: ‘Spieren maken de mens’ (aanzet tot meer bewegen en ontspannen rond en na het werk)

Individueel: Voorkom stress met psycho-fysiologische metingen

Een burnout is niet nodig. Met biofeedback is stress tijdig te meten en te behandelen. Stressis een persoonlijke, fysieke respons op overbelasting. Al voordat het te laat is, is deze met biofeedback te meten aan bijvoorbeeld ademhaling, hartslag en transpiratie. Als stress te veel oploopt, kun je ermee aan de slag. Daarmee win je veel, want stress is de voornaamste reden voor verzuim op het werk en dus een flinke schadepost voor bedrijven.

Burnout neemt toe
Één op de zeven werknemers heeft momenteel last van burnout-verschijnselen.  Leraren spannen de kroon met één op vijf (20 procent!). Burnoutcijfers tonen al jaren een stijgende lijn,  en sinds de crisis van 2008 zijn ze alleen maar verder omhoog gegaan. Ook bij jongeren tussen 25 en 35 is de nood al hoog. De overheid erkent het probleem en heeft maatregelen genomen, zoals het lanceren van een website met themaweek en een Facebook-pagina. Biofeedback kan een goed hulpmiddel zijn om burnout te voorkomen.

Biofeedback: voorkomen én genezen
Met biofeedbackapparatuur is het mogelijk stressverschijnselen waar te nemen. Met sensoren meet je fysieke reacties in rust en bij stress. Bij mensen met beginnende of gevorderde overspanningsverschijnselen zijn die reacties duidelijk afwijkend. Door biofeedback kun je niet alleen patronen meten, maar ook doorbreken.  De invloed van rust of adem- en ontspanningsoefeningen is namelijk direct zichtbaar.

Biofeedback op de werkvloer
Door de test in te zetten op de werkvloer, kan biofeedback helpen voorkomen dat werknemers overspannen raken. Mocht er al sprake zijn van overspanning, dan kan biofeedback helpen bij de behandeling. Tot nu toe beperkt de aanpak van overspanning of burnout zich vaak tot praten. Dit kan helpen, maar het duurt dan meestal wel een stuk langer. En niemand zit immers te wachten op langdurige uitval.
De Beweging doet deze test bij particulieren en bedrijven. Bovendien kunnen we via een website zo nodig ontspannings- en uitlegfilms meesturen én verder onderzoek doen (eHealth).

Workshop: Stressmanagement / Mindfulness

meditatie op kantoor

Workshop Stressmanagment&Mindfulness
Over het nut van stress en het doorbreken daarvan

Stressklachten en burnout zijn de grootste boosdoeners als het gaat om klachten en verzuim rond het werk.

In onze workshop ‘Stressmanagment&Mindfulness’ van ca 2 uur gaan we in op de factoren die ertoe kunnen leiden dat gezonde stress ontaardt in overspannenheid en wat u daartegen kan ondernemen. Het is een workshop voor nuchtere mensen die doorgaans veel hoofdarbeid verrichten. We laten via biofeedback-apparatuur zien hoezeer uw geest en lichaam verbonden zijn. En dat het belangrijk is om na louter ‘geestelijke’ arbeid tijd te reserveren voor herstel. En we leggen uit dat u, door het doen van meditaties, niet alleen lichamelijk meer ontspannen kunt raken, maar geestelijk ook sterker.

Deze 2 uur zullen voor menigeen een eyeopener zijn! Na afloop van deze workshop kan iedere deelnemer via een eigen account op onze site www.beweging.tv zelf doorgaan met het doen van ontspanningsoefeningen of mindfulness-meditatie.

Trainingen Gezond werken

Ook al hebben we gym op school en doen veel mensen aan  beweging en sport, toch worden we slecht voorbereid op de fysieke aspecten van het werk. Kenmerk van het meeste werk is, door de specialisatie, dat er weinig lichamelijke variatie is. Dat blijkt ook uit de klachtencijfers; mensen met zittende beroepen rapporteren net zo vaak klachten als mensen met zware beroepen (alleen vanaf 55+ worden de verschillen significanter). En zelfs driemaal per week sporten compenseert niet 40 uur eenzijdig werk.Het is verstandig om uw medewerkers bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van hun werk. Wij organiseren graag workshops hierover, waarbij we veel nadruk leggen om de wijze waarop men zélf invloed kan uitoefenen hierop.

 • Training Dynamisch Beeldschermwerk
  De massale introductie van de computer op de werkvloer, zo ergens in de jaren ’80 heeft het kantoorwerk een stuk dynamischer gemaakt. Door beeldschermwerk zijn we echter veel meer gaan zitten op het werk én privé, met de nodige gevolgen voor fysieke en mentale belasting.Door aandacht te besteden aan een goede ergonomie, maar vooral ook aan het gedrag rondom het computergebruik kun je veel klachten en vermoeidheid voorkomen. We hebben veel ervaring met het organiseren van korte, stimulerende workshops voor medewerkers.Onderwerpen:

  • van klacht naar kracht
  • hoe werkt de stoel
  • pauzes voor lichaam en geest
  • beweging thuis en op het werk (beweging.tv)
  • tips voor het typen en muisgebruik
  • de rol van stress: demo van biofeedback (hartcoherentie)

  De meeste tips en adviezen, en zeker ook gezonde bewegingen zijn terug te vinden op onze site www.beweging.tv. Indien u wilt kunnen we zelfs een hele workshop online aanbieden…

  • Aantal deelnemers: 20 – 30
  • Tijdsduur: 90 min
 • Training Omgaan met Fysieke Arbeid
  Medewerkers bij wie het lijf het belangrijkste instrument is, meestal mensen die echte handenarbeid verrichten, kunnen niet vaak genoeg horen dat ze hier zorgvuldig mee moeten omgaan. Zorgvuldiger als met andere gereedschappen.  Zorgvuldig lichaamsgebruik moet als het ware onderdeel worden van hun professionele handelen. Dit is de achtergrond van waaruit we trainingen verzorgen voor beroepsgroepen waar veel getild wordt of andere zware fysieke arbeid wordt verricht. We passen onze training aan, aan de specifieke situatie (waarvoor dan een vooronderzoek noodzakelijk is)..

Kick Off: ‘Spieren maken de mens

Wetenschap laat zien dat meer spierarbeid niet alleen goed is om gezondheidsklachten te voorkomen, maar ook zorgt voor een betere concentratie, minder verzuim en minder verloop in uw organisatie. Investeren in de vitaliteit van medewerkers betaalt zich dus terug in de vorm van betere prestaties.Wij bieden u hiertoe ‘Spieren maken de mens”Spieren maken de mens’ focust op drie dimensies, beter bewegen, meer ontspannen en minder overbodig denken (piekeren), die we kiezen voor het stimuleren van vitaliteit.  Hierbij gebruiken we onze website www.beweging.tv.

Het inrichten van een fitnessruimte is voor de meeste bedrijven niet weggelegd. Bovendien voelt zeker de helft van de mensen zich niet aangesproken door een sportschool-achtige omgeving. De site www.beweging.tv herbergt 100den gefilmde oefeningen en instructies, waarmee uw medewerkers thuis hun voordeel kunnen doen. Aansluiting op deze site betekent dat men kan meedoen aan deze oefeningen.

Om het thuis-bewegen via beweging.tv te stimuleren is het raadzaam één van onze Kick-offtrainingen te volgen. U heeft hierbij de volgende keuzes:
 • Doe mee met Beweging.TV  (Uitleg-bijeenkomst)
 • Workshop: ‘De Drie Dimensies voor een Vitaal Bestaan’ (2 uur durende worskhop waarin veel en veraasende aspecten van beweging en ontspanning worden belicht)
 • Live Aerobic-, zumba-, tai-chi-, en/of yogalessen als start voor gebruik van Beweging.TV
 • Persoonlijke testen en opstellen persoonlijk oefenprogramma