Rustiger ademen door ontspannen van je lichaam én je brein

Hyperventilatie kennen we van paniekaanvallen en het ademen in een zakje. Veel vaker komt hyperventilatie voor in een chronische vorm; waarbij je door te veel spanning of drukte (veel) sneller, oppervlakkiger en minder efficiënt gaat ademen. Er kunnen dan verschillende klachten optreden, variërend van hartkloppingen, kortademigheid en tintelingen tot je constant wat angstig en opgejaagd voelen.

Doe hier de hyperventilatie-test.

Als je deze klachten laat voortbestaan worden ze een nieuwe stressbron, je gaat onzekerder worden en situaties vermijden.

Zover hoef je het echter niet te laten komen. Er zijn mogelijkheden om de cirkel te doorbreken. Ook jij kunt een leven leiden met een kalme geest, meer ontspanning in je lichaam en meer vertrouwen. Je energie kan toenemen en je omgang met de stress van de ‘buitenwereld’ kan verbeteren.

De weg naar herstel
Daarvoor is het nodig dat je waardevolle  tijd in jezelf gaat investeren. Je hebt hiervoor letterlijk een veilige plek nodig, maar deze ook in jezelf kunnen vinden. Je lichaam maakt een belangrijk deel uit van ‘jezelf’ en juist dat lichaam kun je vrij makkelijk leren meer te ontspannen. Je kunt gaan herkennen wat stress doet met je lijf en het lijf daar anders op laten reageren.

Vanuit meer ontspanning en een rustigere adem wordt het makkelijker om zaken op een rijtje te zetten. Lichaamsbewustzijn leidt tot meer zelfbewustzijn.

De aanpak die ik bied helpt je bij deze opbouw van vertrouwen. Ik ga de situatie en ongemakken eerst goed ik kaart brengen en jou laten zien hoe lichaam en geest op elkaar inwerken.

Inrichting van de behandeling

  • Intake met ondermeer een ‘stressmeting’, waarbij we gaan vaststellen in hoeverre er nu nog sprake is van fysiologische overspanning
  • Uitleg van de interactie (bij jou) van de stress met de psychologische verschijnselen en de lichamelijke verschijnselen
  • Opstellen van een herstelplan met adviezen voor (inrichten van) het dagelijks leven en het opgave van adem-, ontspan- en beweegoefeningen
  •  Biofeedback-training waarbij je ziet en leert hoe je direct beter kunt ontspannen
  • Het doornemen van de belangrijkste stressbronnen en vaststellen of deze te maken hebben met de reële wereld of meer met ongunstige gedachtestromen (coaching)
  • Oefeningen om piekeren te verminderen en de slaap te verbeteren
  •  Indien daar behoefte aan is: opstellen van een goed trainingsprogramma
  • Deelname aan www.beweging.tv mijn eHealth-platvorm via welke je de oefeningen meekrijgt, vragenlijsten kunt invullen en je levenslang kunt blijven gebruiken voor meer ontspanning en betere gezondheid

Afspraak maken?

Info over Hart Fysiotherapie