Rugtraining Compensatieprogramma

Programmaduur
20 minuten, 30 seconden.

Rugtraining: spieren houden de gewrichten stabiel

Rugtraining is heel verstandig als de rug kwetsbaar begint te worden. Dit programma bevat een aantal gangbare en minder gangbare oefeningen voor rug-, buik- en bilspieren. Het is niet overdreven zwaar en een uitstekende compensatie voor een (noodgedwongen) passieve levensstijl, bijvoorbeeld door zittend werk.

Als je veel zittend werk doet of om andere redenen een lange tijd te passief bent geweest kun je dat gaan voelen in de onderrug. Bilspieren, bekkenspieren, rug- en buikspieren raken verzwakt en verliezen hierdoor hun stabiliserende werking op de wervelkolom en het bekken. Dit heeft (hoogstwaarschijnlijk) tot gevolg dat de scharnieren tussen wervelkolom en bekken overbelast raken. Maar ook het kraakbeen tussen de wervels kan flink onder druk komen te staan bij een ongunstige houding.

rugtraining nodig voor bekkengewricht
Pijn tussen wervelkolom en bekken (‘SI-gewricht’)
Zittend dreigt de rug af te vlakken of rond te worden, waardoor kraakbeen tussen de wervels onder druk komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn enorm veel spieren rondom de rug- en bekkengewrichten. Behalve om hiermee kracht te zetten en om je te verplaatsen houden deze spieren de gewrichten stabiel. Hieronder slechts een deel van deze spieren in rug en bekken. Er zijn talrijke spieren die actief zijn als je staat en loopt, terwijl ze tegelijk het bekkengewricht stabiel houden. Als je veel zit worden deze spieren mogelijk te weinig gebruikt. Ook buikspieren verslappen bij veel zitten en ook deze zijn belangrijk voor de stabilisatie.

Benodigdheden

geen

Tip van Jip

Doe dagelijks enkele oefeningen uit dit programma. Het programma speelt vanzelf door, met via de groene links naast de player kun je oefeningen eruit selecteren.

Instructiefilm(s)

262060288