Pijn tussen de schouderbladen (bovenrug)

Programmaduur
16 minuten, 15 seconden. Schrijf je gratis in

Bovenrug pijn (tussen de schouderbladen) komt bij veel mensen voor . De meesten van deze mensen zitten dagelijks achter de computer of kijken op de smartphone/tablet. Met andere worden het hoofd wordt te eenzijdig belast. Doe dit oefenprogramma om de rug te versterken en de spieren daar te rekken/ontlasten. De oefenset bestaat uit afwisselend rek- en spierversterkende oefeningen. Je zou ze dagelijks kunnen doen of kunnen afwisselen met fitness (bodypump, Pilates, dynamische krachttraining).

Zie ook de werkplek-programma’s maar kijk eerst de introfilm hieronder:

bovenrug pijn

triggerpoints bovenrug

Aanvullende informatie bij pijn in de bovenrug

Overigens is de meest waarschijnlijke oorzaak van deze bovenrugpijn de aanwezigheid van één of meerdere triggerpoints: verhardingen in de spieren. De bovenrug kent een groot aantal spierverbindingen die van belang zijn bij de houding. Door veel zitten en ‘doorzakken’ raakt de boel hier overbelast. Het gaat vooral om de spieren die het hoofd en de schouderbladen verbinden met het hoofd.  Als dit (zware) hoofd te vaak naar voren hangt, moeten deze spieren statische tegenkracht leveren.  Op den duur leidt dit tot verzuring en verkramping van een deel van de spier.

Naast het doen van oefeningen kun je deze triggerpoints goed bestrijden met (stevige) drukpunt-massages. Ook kun je deze punten aanpakken door met een tennis- of golfbal tussen de muur of vloer en je rug heen en weer te bewegen. Zie ook mijn filmpje hierover onder Ontspanning. Triggerpoints worden nog steeds vaak over het hoofd gezien terwijl ze goed te behandelen zijn samen met andere maatregelen.

Het verbeteren van de werkhouding is dus ook van groot belang bij het bestrijden van deze klachten. Voorkom dat je teveel met je hoofd gebogen zit. Zet je beeldscherm echt op de goede hoogte en als je niet kunt blind-typen, schuif het toetsenbord dan wat naar voren. De tafel moet zeker niet te hoog zijn voor je, maar ook niet te laag.

Benodigdheden

Een kleine 20 minuten en wellicht een zitbal