Triggerpoints zijn zeer veel voorkomende oneffenheden in spieren (eigenlijk op het grensvlak van de spier en het bindweefsel om de spier heen) welke veel pijnklachten kunnen veroorzaken. Zo zijn triggerpoints verantwoordelijk voor vrijwel alle pijn bij spanningshoofdpijn en RSI of KANS. Maar ze spelen ook een grote rol bij schouderklachten, rugklachten en klachten in de bil. En ook bij de pijn die veel mensen hebben tussen de schouderbladen, waar je elders over kunt lezen.

Triggerpoints worden vaak over het hoofd gezien door veel medici, omdat ze hier niet in opgeleid worden. Zo kun je maanden, zelfs jaren rondlopen met onverklaarde chronische pijn. En dat terwijl de meeste pijn door triggerpoints goed is te verhelpen (al is het soms pijnlijk).  Ik gebruik hierbij mijn handen als belangrijkste instrument. Ik heb een sterke sensitiviteit ontwikkeld om de Triggerpoints te detecteren.

Het verhelpen van triggerpoints lukt pas goed als je ook de spier beter gaat gebruiken; je moet ook oefeningen gaan doen, een betere (werk)houding ontwikkelen en/of meer gaan ontspannen. Maar daarmee zal ik je ook helpen.

.

Veel voorkomende Triggerpoints:

 Diepe rugpijn
diepe spiertjes langs de rug

 Kuit- en voetpijn vanuit kuitspieren
Kuit- en voetpijn vanuit de kuitspieren

 Rug-/bilpijn vanuit onderrugspier
Rug-/bilpijn vanuit onderrugspier
 Onderarm- en polspijn vanuit onderarmspieren
Polspijn vanuit de onderarmspieren

 Hoofdpijn vanuit nek- en halsspieren
Hoofdpijn vanuit de halsspieren

 Armpijn vanuit schouderspier
Armpijn vanuit de schouder