Als je rug maar blijft protesteren verlies je het plezier in je werk én je lijf. Pijn gaat een dominante rol in je leven spelen. Dit geeft extra spanning en dat helpt niet bij het overwinnen van de klachten.  Er is in kans dat je maar in cirkeltjes rond blijft draaien. Zorgen maken houden je spieren alert en gespannen.

Als je deze cirkel ergens weet te doorbreken zul je minder kwetsbaar worden, minder schrikken als er eens een keer pijn is en een betere balans ontdekken tussen in- en ontspannen.

Nu zie je de rugpijn (en je rug) als iets wat ‘los’ van jezelf staat. We zitten ‘gevangen’ in een lichaam/geest-denken wat niet overeenkomt met de werkelijkheid.  Mogelijk vermijd je nu allerlei bewegingen omdat ze pijn doen en/of wordt je rug te weinig uitgedaagd door veel zittend of eentonig (maar zwaar) werk. De aanhoudende pijn maken je chagrijnig en meer gespannen. En dat helpt natuurlijk niet.

Meer kennis over je lijf (je spieren!), over pijn en leren om meer zorg aan je spieren te besteden kunnen je helpen. Je hebt een integrale aanpak nodig, waarbij niet de pijn of de afwijkingen, maar je mogelijkheden in het middelpunt staan.  De relatie tussen afwijkingen (hernia, of op rontgen-foto’s) en je pijn is veel minder groot dan je denkt.

Onderdelen van de therapie kunnen zijn:

  • Het in kaart brengen van alle pijnpunten, letterlijk en figuurlijk
  • Het beoordelen van houding, bewegelijkheid van de wervels en de spierkracht rond je rug (‘core stability’)
  • Een analyse van de ‘Triggerpoints’ (in je spieren), waar ze zitten en waarom ze daar zitten
  • Oefeningen leren, waarmee je de kwaliteit van de spieren en bewegingen gaat verbeteren, je een beter lichaamsgevoel krijgt, meer ontspanning, maar ook wat meer basiskracht en een betere houding. Het overwinnen van angst om bepaalde bewegingen te doen is essentieel!
  • Je helpen om deze oefeningen regelmatig te blijven doen
  • Het aanpakken en ontspannen van de ‘triggerpoints’ (Triggerpoint-release)
  • Adviezen en concrete maatregelen om de werkplek of je manier van werken te verbeteren
  • ‘stressmeting’: biofeedbackmeting van spierspanning, ademhaling en hartslag om te kijken hoe het met je ontspanningsniveau is
  • Aanleren van ontspanning ondanks pijn; bijvoorbeeld door ook meer ontspannen te leren denken over je chronische pijn
  • Bij mij is de ‘Rug-therapie’ dus een combinatie van coaching en (letterlijk) de vinger op de zere plek leggen en vooral stimuleren om door te gaan met goed bewegen. Er moet een betere balans ontstaan tussen inspanning en (echte) ontspanning. Dat je beter leert omgaan met de aanleg die je hebt en hier op een ontspannen manier mee om leert gaan.
  • Mijn ‘Rug-therapie’ is overigens gewoon een vorm van mijn fysiotherapie, die vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Ik hielp inmiddels 100den mensen met diverse vormen van rugklachten.  De tijd van vooral rust nemen ligt ver achter ons. De beste ervaringen heb ik met een actieve aanpak, gecombineerd met (het aanleren van) een goede ‘mindset’.

Afspraak maken?