Vermoeidheid; de kwetsbare balans tussen in- en ontspanning

Iedereen is wel eens moe. Maar sommige mensen zijn zo intens moe, en dat blijft soms zo lang aanhouden, ondanks heel veel rust of slaap (die al dan niet rommelig is), dat ze wel aanvoelen dat er meer aan de hand is. Chronische vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het komt steeds vaker voor. Bij sommige mensen is de aanleiding een burnout, bij anderen is het meer het resultaat van ziekte of een trauma. soms zelfs van een infectieziekte die je nauwelijks hebt opgemerkt. De vermoeidheid na de ziekte van Pfeiffer is daar een voorbeeld van. Het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS; ook wel ME genoemd) is nu erkend als ernstige systeemziekte (waar nog veel onderzoek naar gedaan moet worden)

Om vermoeidheid te overwinnen is het belangrijk dat je alle mogelijke oorzaken kunt uitsluiten. Hiervoor is bloedonderzoek nodig en vaak ook slaaponderzoek. Vervolgens moet je een beroep doen op je mentale weerbaarheid. Want je kunt chronische vermoeidheid overwinnen, maar dat gaat niet snel en stap voor stap. Belangrijk is dat je niet steeds passiever wordt. Integendeel, heel geleidelijk moet je weer proberen actiever te worden. En tegelijk is van belang dat je je lichaam goed leert kennen en voelen: wanneer ben je echt ontspannen? Hoe zit het met de kwaliteit van je adem en slaap?

Het gaat er bij chronische moeheid dus om dat je niet te weinig doet, maar ook niet teveel. Het zal een kwestie worden van ‘try and error’ en veel geduld.

Artikel: ‘daar word ik zo moe van

Basistrainings-programma (test: gaat dit, of heeft dit al teveel impact?)

Programma met een heel rustige opbouw van fysieke activiteit

Programma om te leren met ademen zo min mogelijk energie te verbruiken

Beleidsstuk: Gezondheidsraad 2018