Hyperventilatie: snel ademen bij stress (of als aangeleerd patroon)

Hyperventilatie betekent letterlijk zeer snel ademen. Je ademt sneller dan voor de situatie noodzakelijk is. Als je hardloopt of een aantal trappen achter elkaar ga je ook hyperventileren, maar dan is het iets wat bij de situatie past.

Hyperventileren in rust kan leiden tot de nodige symptomen. Soms zelfs zo heftig dat het lijkt op een hartaanval. Menigeen is met een hyperventilatieaanval op de eerste hulp terecht gekomen. Meestal gaan mensen in rust hyperventileren bij zeer acute stress (je huis staat in brand of zoiets) of -en dat komt veel vaker voor- na een lange periode van dagelijkse stress. Het hyperventileren is dan een uiting van overspanning.

De symptomen zijn zeer divers. Die kun je op veel websites vinden. Op deze site maken ze het terechte onderscheid tussen acute hyperventilatie en de chronische vorm. Waarbij de chronische vorm veel vaker voorkomt.

Bij de aanpak van (chronische) hyperventilatie is het zaak om de adem rustiger te krijgen. Maar daarvoor is het ook nodig om als persoon in z’n geheel rustiger te worden. Angst speelt hierbij een rol. Angst, om welke terechte of onterechte reden dan ook, kan leiden tot hyperventilatie, maar hyperventilatie kan ook de angst oproepen (en zeker versterken). Hyperventilatie is echter geen angststoornis. De meeste symptomen hangen samen met de slechter verhouding tussen zuurstof (O2) en koolzuur (CO2) die in het bloed ontstaat.

Doe eens de test (vragenlijst) om vast te stellen óf en in weke mate je last hebt hiervan.

Daarnaast hebben we de nodige teksten en programma’s om je te helpen rustiger te worden.