Hyperventileren of hyperventilatiesyndroom?

Hyperventilatie betekent ”snel ademen’. Sneller dan de situatie vereist. Iedereen hyperventileert wel eens, bijvoorbeeld met inspanning of bij nerveusiteit. Er is echter pas sprake van een hyperventilatiesyndroom als je heel vaak of constant last hebt van een complex aan klachten. Hieronder wat meer informatie en verwijzing naar de oefeningen op de site om iets tegen je hyperventileren of je hyperventilatiesyndroom te doen.

Als je denkt dat je last hebt van hyperventilatie beantwoord dan eerst deze vragenlijst. Bij ‘nooit’ heb je 0 punten, bij ‘altijd’ heb je 4 punten. Indien de score hoger is dan 18 heb je vermoedelijk wel een vorm van hyperventilatie. Bij meer dan 23 punten en 3 of 4 bij de laatste vraag zou je kunnen spreken van hyperventilatiesyndroom.

Hyperventileren staat zelden op zichzelf en hangt meestal samen met (een periode van) stress, nerveusiteit, hard werken en dergelijke. Ook ga je hyperventileren bij een zware lichamelijke inspanning. Na een lange periode van (over)belasting kun je het snelle adempatroon in rust behouden. Dit hangt samen met het stressmechanisme (verhoogde hoeveelheid stresshormonen; zie elders op deze site). Een versnelde ademhaling in rust is zelfs kenmerkend voor overspanning. Hoewel sneller ademen op zichzelf niet schadelijk is, kun je er op den duur flink moe van worden en het kan ook leiden tot andere klachten, met name in de spieren rond nek en schouders.
Als je deze test doet, kun je erachter komen hoe snel jij momenteel ademt in rust.

Adviezen:
Adem je in rust op dit moment duidelijk meer dan 12 keer per minuut dan doe je er goed aan om regelmatig even rust te nemen en op je adem te letten. Bij veel mensen geeft gewoon een aantal minuten op je adem letten al rust en vertraging. Verder staan er veel ademoefeningen op deze site die je hlepen om hyperventileren te verminderen.
Maar misschien is het ook nodig om het wat rustiger aan te doen. (heel) snel ademen is meestal het teken van een verhoogd spaningsniveau. Of van altijd veel prikkels om je heen.

Oefeningen:
Er staan verschillende oefeningen op de site die je kunnen helpen om een rustigere ademhaling te ontwikkelen:

basisuitleg over adem met test
-Adem-tempooefening (luisteren)
Adem-tempooefening (kijken)
Adem met gevoel voor tijd en ruimte
Ademen met inadempauze
Uitademen forceren

Het adem-verkenprogramma is helemaal een degelijke manier om vertrouwen te krijgen in je eigen adempatroon. Kijk hierbij ook naar de instructiefilms.

 

Oefeningen bij paniek
Tijdens een hyperventilatieaanval waarbij je je heel angstig voelt lukt het niet meer om aan een buikademhaling te denken. Als je hier wel eens last van hebt leer jezelf dan deze oefening aan. Of deze, die daar op lijkt.